Infolinia 796 880 880

Infolinia 796 880 880

Pessar kostkowy CUBE

silikonowy, hypoalergiczny 

  

  • Pessar kostkowy dopasowany do budowy pochwy kobiety ze specjalnymi otworami wydzielinowymi
  • Dostępny w 3 najbardziej popularnych rozmiarach  
  • Elastyczny materiał ułatwia jego zakładanie i wyjmowanie
  • Do samodzielnego wkładania i wyjmowania przez pacjentkę
  • Hipoalergiczny silikon, nie pochłania zapachów oraz wydzielin
  • Przy zakładaniu pessarów polecamy żel nawilżający Sylk w saszetkach 2,5 ml
  • CERTYFIKATY:   ISO 10993/ ISO 13485:2003, CE – 93/42/EEC
Rozmiar średnica 
 T1  29 mm
 T2  33 mm
 T3  37 mm

Wskazania

  • Częściowe lub całkowite wypadanie sklepienia pochwy oraz macicy pierwszego i drugiego stopnia
  • Po porodzie, przejściowe wypadanie sklepienia pochwy oraz macicy lub nietrzymanie moczu

 

Używanie, konserwacja i mycie pessara
Zasady użytkowania przez pacjentkę:
Co wieczór należy wyjąć pessar kostkowy Cube, umyć go wodą z mydłem, opłukać i osuszyć. Pessar można ponownie założyć następnego dnia. Dla łatwiejszego
założenia zaleca się zastosować lubrykant.

Jak dobrać rozmiar pessara

  • Nie ma zasady wg której należy dobierać odpowiedni rozmiar pessara;
    lekarz jest najlepszą osobą, aby zdecydować, jaki rozmiar pessara będzie „idealny”.
  • Pierwsza ocena, jaki rozmiar pessara jest odpowiedni, może być przeprowadzona poprzez badanie manualne w celu określenia szerokości pochwy, np. za pomocą 2-óch palców.
  • Pessar musi być wystarczająco duży, aby pozostać na miejscu nie powodując u pacjentki dyskomfortu.
  • Po pierwszym założeniu, aby upewnić się, że został zastosowany odpowiedni rozmiar, lekarz powinien poprosić pacjentkę, aby wstała, usiadła, przeszła się, zakaszlała i przykucnęła, upewniając się przy tym, że pessar nie zmienił swojego umiejscowienia. Pacjentka nie powinna czuć, że ma założony pessar.
  • W celu odpowiedniego doboru rozmiaru pessara zaleca się posiadanie 3 pessarów tzw testowych w różnych rozmiarach, choć 90% przypadków
    stanowi pessar Standard.
Translate »